Czego nie można pić w aparacie stałym?
Noszenie aparatu stałego to proces, który wymaga nie tylko odpowiedniej higieny jamy ustnej, ale także zmiany nawyków żywieniowych. Warto również wiedzieć, że poza pokarmami bardzo istotne jest również zwrócenie uwagi na napoje. W przypadku stałego aparatu na zęby z niektórych należy zrezygnować. Czego nie można pić w aparacie stałym, a które napoje są bezpieczne podczas leczenia ortodontycznego?
Temperatura – kluczowy czynnik dla napoi podczas leczenia ortodontycznego
Zęby w pierwszych dniach po założeniu aparatu mogą być bardzo wrażliwe na temperaturę. Bardzo zimne lub gorące napoje mogą potęgować dyskomfort oraz prowadzić do podrażnienia wrażliwych tkanek. Najlepiej wybierać napoje o umiarkowanej temperaturze, które nie będą drażnić wrażliwych zębów.
Słodkie napoje gazowane, kawa, herbata
W przypadku aparatu stałego należy zrezygnować ze słodkich napoi gazowanych takich jak: lemoniada, cola, napoje energetyczne zwykle zawierają sporą ilość cukru, co niekorzystnie wpływa na proces leczenia. Zawarty w wymienionych napojach cukier sprzyja rozwojowi próchnicy. Słodkie napoje gazowane o kwaśnym smaku mogą prowadzić do demineralizacji szkliwa, przez co zwiększa się ryzyko powstawania przebarwień. Napoje gazowane najlepiej zastąpić wodą z dodatkiem orzeźwiających owoców. Należy całkowicie zrezygnować z napoi energetycznych, koktajli czy soków z dodatkiem sztucznych barwników, mogą powodować przebarwienia gumek i innych elementów aparatu.
Podczas noszenia aparatu stałego najlepiej zrezygnować z picia kawy i herbaty, ze względu na możliwość wystąpienia przebarwień oraz demineralizacji szkliwa. Dla pacjentów, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez kawy zalecane jest dodanie mleka, co zmniejszy intensywność możliwych przebarwień, a także płukanie ust po każdym spożyciu ulubionego napoju.
Soki owocowe, napoje mleczne – czy są wskazane?
Soki owocowe są często postrzegane jako zdrowa alternatywa, jednak osoby z aparatem stałym powinny zachować ostrożność. Wiele dostępnych soków owocowych zawiera spore ilości cukru i substancji konserwujących. Podobnie jak w przypadku napoi gazowanych, nadmierna ilość cukru zwiększa ryzyko próchnicy, a naturalne kwasy zawarte w owocach mogą powodować nadwrażliwość zębów. Znacznie lepszym rozwiązaniem są świeże, miękkie owoce takie jak: banany, maliny. Mleczne napoje, takie jak koktajle mogą wydawać się idealne dla pacjentów noszących aparat stały, ponieważ są łatwe do spożycia, warto jednak wiedzieć, że ich konsystencja może wpłynąć na rozwój bakterii. Gęste napoje mleczne najlepiej ograniczyć, a po ich spożyciu dokładnie wypłukać jamę ustną.
Czy należy całkowicie zrezygnować z alkoholu?
Alkohol to napój, którego należy unikać nie tylko z powodu szkód dla zdrowia ogólnego, ale również problemów, jakie może powodować dla osób noszących aparat: Czerwone wino powoduje intensywne przebarwienia, a białe, choć mniej widoczne, jest bardzo kwaśne. Cukier w likierach i drinkach sprzyja próchnicy, zwłaszcza w połączeniu z innymi składnikami, jak syropy i soki. W wyjątkowych przypadkach można spożywać niewielką ilość alkoholu, ale lepiej wybrać czystą wódkę lub piwo, a następnie dokładnie wypłukać jamę ustną.
Przy noszeniu aparatu stałego warto zwrócić szczególną uwagę na spożywane napoje. Ograniczenie napojów gazowanych, słodzonych, kwaśnych i barwiących pomoże nie tylko uniknąć uszkodzeń aparatu, ale także utrzymać zdrowe zęby przez cały okres leczenia. Najlepszym wyborem zawsze będzie woda, ponieważ jest neutralna dla szkliwa i przyjazna dla aparatu stałego. Dzięki świadomym wyborom leczenie ortodontyczne przebiegnie szybciej i bez dodatkowych problemów. W razie pytań lub wątpliwości najlepiej skonsultować się z ortodontą.